MEB Uluslararası Sumo Robot Yarışması

MEB-JICA

4. ROBOT YARIŞMASI

06-07 MAYIS 2010

ANKARA

SUMO ROBOT YARIŞMASI

1)      Müsabaka Alanı:

Yerden yüksekliği 5 cm olan müsabaka alanının (dohyo) çapı 154 cm dir ve çevresinde 5 cm’lik beyaz bölge bulunur. Bunun içinde kalan alan mat siyah renk ile boyanmıştır.

Platform Metal Sacdan imal edilecektir.

Alanın merkezinde robotların müsabakaya başlamadan önce duracakları yeri belirleyen birbirinden 20 cm uzaklıkta iki kahverengi bant bulunur.

Hakem ve yarışmacılar, müsabaka alanının(dohyo) 100 cm dışında bulunacaklardır.

 

2) Sumo Robotlarda mıknatıs veya vakum kullanıldığında mıknatıs veya vakum zemine zarar vermeyecek şekilde kullanılacaktır.

3) Bu turnuvada yarışacak robotlar kendi karar verme yeteneğine sahip olacaktır. Uzaktan kontrol cihazları ile kontrol edilemez. Başlatma işleminden sonra nasıl hareket edeceğine robot kendisi karar verecektir.


4)      Ağırlık :Sumo robot kategorisi için ağırlık üst sınırı 3 kg’dır. Robotlar tolerans dâhilinde 3050 gramı geçmeyecektir. Geçtiği takdirde yarışmaya alınmayacak ve limit altına düşürülmesi için 5 dakikalık ek süre verilecektir. Bu süre sonunda limit altına düşürülemeyen robotlar diskalifiye edilecektir.

5)      Boyutlar:

Sumo robotlar yarışmaya başlama anında (20 cm x 20 cm) boyutlarında olmak zorundadır. Sumo robotlarda boyutlar için tolerans miktarı 5 mm dir. Boyutlar yarış başladıktan sonra değişebilir.

 

 


6) Robotlar yarışma anında sadece birbirlerini itekleyerek yarış alanının dışına atabilirler. Bunun dışında rakip robota zarar vermek amacıyla bir madde fırlatamaz, sahaya herhangi bir akışkan madde bırakamaz veya ışık yayamazlar. Robotlar yarışma alanına da zarar veremezler. Burada yazılanların dışında ortaya çıkabilecek tehlike arz edecek durumlarda teknik komitenin kararı geçerli olacaktır.

7) Yarışmada eşleşmeler yarışmalar başlamadan duyurulacaktır.

 

8) Yarışma üç raund üzerinden yapılacaktır, iki raundu alan müsabakayı kazanmış sayılacaktır. Yapılan üç raund sonunda robotların birbirlerine üstünlük sağlayamaması durumunda en az bir raundu kazanan robot o turu geçmiş kabul edilir. Hiç raund kazanılmaması durumunda ise hafif olan robot yarışmanın galibi olur. Her bir raund süresi 3 dakikadır.

9) Karşılaşma için yarış alanına çağrılan robotlar 3 dakika içinde hazır olmak zorundadır. Gelmeyen robot yenilmiş sayılır.

 

10) Robotlar karşılaşma alanına yan yana ve hareket eksenleri birbirlerine paralel olacak şekilde ters yönde konulur. Robotların bakacağı yön kura ile belirlenir.

 

11) Karşılaşma, hakemin işareti ile başlar. Bu andan itibaren robotlar 5 saniye hareketsiz kalmalıdır. Bu süre içerisinde çalıştırma işlemini yapan yarışmacılar robotlardan uzaklaşırlar. 5 saniye’den daha kısa bir süre içinde çalışan robota bir hak daha verilir. Bu hatayı iki kez üst üste tekrarlayan robot diskalifiye edilir.

 

12) Bir robot, rakibinin bir bölümünü yarışma alanı dışındaki zemine temas ettirdiği zaman o raundu kazanmış olur. Beraber dışarıya çıkan robotlardan zemine ilk temas eden yenik sayılır. Hakem aynı anda temas ettiklerine karar verirse, raund tekrarlanır.

13) Robot, yarışma alanının kenarında fakat dış zemine temas etmiyorsa, karşılaşma devam eder.

 

14) Yarışma süresi içinde robotlardan biri hiç hareket etmedi ise o raundu rakip robot kazanır.

 

15) Karşılaşma sırasında robotlardan herhangi bir parça yarışma alanına düştüğü takdirde, raund sonucunu hakem kararı belirler.