MEB Uluslararası Temalı Robot Yarışması
MEB-JICA
4. ROBOT YARIŞMASI
06-07 MAYIS 2010ANKARA
TEMALI YARIŞMA KATEGORİSİ
“UZAK ÜLKE, YAKIN DOST”
ERTUĞRUL FİRKATEYNİ FACİASININ ANLAM VE ÖNEMİ
1887 yılında, Japonya İmparatoru Meiji’nin yeğeni Prens Komatsu, eşiyle birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nu ziyaret etmiş ve Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdulhamit tarafından kabul edilmiştir. Bunun üzerine, Sultan II. Abdülhamit, Tuğamiral Osman Paşa komutasındaki Ertuğrul Firkateyni’ni toplam 650 mürettebatıyla birlikte Temmuz 1889’da Japonya’ya göndermiştir. Haziran 1890’da heyet Yokohama Limanı’na ulaşmış, Tuğamiral Osman Paşa, Osmanlı İmparatorluğu yüksek nişanını İmparator Meiji’ye takdim etmiştir.
Ertuğrul Fırkateyni, Japon sularında kaldığı üç ay boyunca etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler vermiştir.
Ertuğrul Firkateyni Eylül 1890’da dönüş yolculuğuna çıkar, ancak Kobe’ye doğru yol almakta iken, Wakayama Eyaleti Kishu açıklarında tayfuna yakalanır. Şiddetli rüzgar ve büyük dalgalar arasında Ertuğrul Firkateyni, Kashinozaki deniz fenerine doğru seyrederken maalesef kıyıdan yaklaşık 40 metre açıkta kayalıklara çarpmış ve batmıştır.
Bu gemi kazası, Osman Paşa himayesindeki 587 mürettebatın ölümüyle sonuçlanan büyük bir faciadır. Bu esnada, çevredeki halkın özverili çabaları sonucu 69 denizci kurtarılmış, daha sonra da duyarlılık gösterilerek Japon Donanması’na ait “Kongou” ve “Hiei” isimli savaş gemileriyle İstanbul’a ulaştırılmıştır. Ayrıca kazazedeler ve geride kalan aileleri için Japonya çapında yardım toplanmıştır. Ertuğrul Furkateyni’nin başından geçen bu kaza her ne kadar çok elim bir olay olsa da, ardından hem Japon Hükümeti’nin hem de Japon halkının gösterdiği yakın ilgi Türklerin gönlünü fethetmiştir.
Ertuğrul Firkateyni’nin Japonya’yı ziyareti ve meydana gelen bu facia, günümüzde iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin başlamasına vesile olarak görülmektedir. Kazada ölenlerin anısına kazanın meydana geldiği Wakayama Eyaleti Kushimoto ilçesinde “Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Anıtı” inşa edilmiştir. İlk anıt Japonlar tarafından 1891’de dikilirken, 1929 yılında yine Japonlar tarafından genişletilmiştir. Şehitlik Anıtı, 3 Haziran 1929 tarihinde Japon İmparatoru tarafından da ziyaret edilmiştir. 1937’de Türkiye tarafından restore edilen anıt önünde her yıl düzenli olarak anma törenleri yapılmaktadır.
Kuşimoto’da bir de müze bulunmaktadır. 1974 yılında inşa edilen “Türk Müzesi”nde Ertuğrul Fırkateyni’nin maketi, gemideki asker ve komutanların fotoğrafları ve heykelleri bulunmaktadır. Ayrıca, Kushimoto’nun kardeş şehir olduğu Mersin’de de Kushimoto’daki ile aynı formda “Refah Şehitleri Anıtı” inşa edilmiştir.
Şehitler arasında Hasan Âli Yücel‘in annesi Neyyire Hanım tarafından dedesi ve Can Yücel‘in büyükdedesi Kaptan Âli Bey de bulunmaktaydı.
2010 yılı, Ertuğrul Firkateyni’nin iki ülkenin dostluğundaki yerinin 120. yılı anısına “Türkiye`de Japonya Yılı” ilan edilmiştir.
MEB-JICA4. ROBOT YARIŞMASI
06-07 MAYIS 2010
ANKARA
TEMALI YARIŞMA KATEGORİSİ
“UZAK ÜLKE, YAKIN DOST”
TEMA : 2010 TÜRKİYE`DE JAPONYA YILI (TÜRK-JAPON DOSTLUĞU)
Temalı Robot Yarışmasının konusu bu nedenle Türk-Japon Dostluğu olarak seçilmiştir. Bu tema ile kurulan sıcak dostluğun ülkeler arasındaki bunca mesafeye rağmen yıllardır gelişerek devam ettiği vurgulanmaktadır.
Temalı Robot Yarışması 2 (iki) bölümden oluşmaktadır.
Birinci bölümde Türkiye tarafından yola çıkan birinci robot Japonya istikametine doğru yol almaktadır.
İkinci bölümde ise Japonya açıklarında batan Ertuğrul Firkateyni`nin mürettebatının İstanbul`a getirilişinin canlandırılması amacıyla ikinci robot Japonya’dan Türkiye’ye gelmektedir.
Birinci bölüm için kumandalı ve atış yapabilen bir robot, ikinci bölüm için ise çizgi izleyen bir robot kullanılacaktır.
Şekil 1: Platformun Genel Görünüşü
Birinci Bölüm
Birinci bölümde yarışmacının iki ülke arasındaki denizi geçebilmesi için hazırlanan yarışma şartlarını yerine getirmesi gerekmektedir.
Birinci Robotun Türkiye’den Japonya’ya geçilebilmesi için ilk şart; depolama alanından alınan topların hedefe atılarak köprünün tamamlamasıdır. Köprüyü tamamlamak için fırlatılan topun birinci hedeften geçmesi gerekmektedir. Robot ancak köprünün oluşmasından sonra karşıya geçebilecektir. Köprüyü geçen robotun Japonya tarafına geçtikten sonra kendisine ayrılan alanı geçmemek şartıyla 3 (üç) ayrı hedeften de topları geçirmesi gerekecektir. Atılan topların üç hedeften de geçmesinden sonra birinci bölüm tamamlanmış olacaktır. Bu bölümde yarışmacının kullanacağı maksimum top sayısı 16 olarak belirlenmiştir.
Şekil 2: Platformun Yandan Görünüş Pist Ölçüleri
İkinci Bölüm
Birinci bölüm tamamlanınca platformun sonundan alt kısımdan bir plaka dışarı çıkacaktır. Bu plakanın çıkması ile ikinci bölüm başlayacaktır. Platformun son kısmında bekleyen bir çizgi izleyen robot bu plakayı algılayarak hareket edecek ve Yarışma başlangıç noktasına gidecektir.
En kısa sürede en çok puanı alan yarışmacı birinci olacaktır.
Şekil 3: Platform Sonunda Bulunan Çizgi İzleyen Robota Hareketi Verecek Levhanın Ölçüleri
TEMALI YARIŞMA KURALLARI
1. Bir okul en fazla iki takım ile yarışmaya katılabilir.
2. Robotlarda kullanılan hiç bir madde seyircilere, yarışmacılara ve yarışma pistine zarar verecek nitelikte olmamalıdır. Parlayıcı, yanıcı özellikte sıvı ve gazlar kullanılmamalıdır. Yarışmanın herhangi bir aşamasında böyle bir durum ortaya çıktığı anda yarışmacı diskalifiye edilir.
3. Yarışma alanında yarışacak takımdan en fazla iki öğrenci bulunabilir.
4. Sırası gelen yarışmacı çağrı yapıldıktan itibaren 3 dakika içerisinde yarışma alanındaki yerini almalıdır. Eğer yarışmacı, yarışmaya başlamadan önce robotlarındaki arızadan dolayı ek süre isterse bu yarışmacıya bir kereye mahsus olmak üzere en fazla 20 dakika ek süre verilir ve bir sonraki yarışmacı ile yarışmaya devam edilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
5. Köprüye varış 10 puan olarak değerlendirilecektir.
6. Köprünün oluşması için Türkiye olarak belirtilen alandan hedefe (potaya) top atışları yapılacak, topun çerçeveden geçmesi 10 puanla değerlendirilecektir.
7. Topun çerçeveden geçmesiyle köprü otomatik olarak tamamlanacaktır.
Şekil 4: Birinci Hedefin Ölçüleri
8. Uzaktaki hedeflere atış yapmak için köprüden geçilerek Japonya olarak belirlenen alan üzerine gelinecektir.
9. Köprünün üzerinden karşı tarafa geçip ikinci atış alanına gelme işlemi 10 puan ile değerlendirilecektir.
Şekil 5: İkinci Hedefin Ölçüleri (Uzak Hedef)
10. Robot, farklı yüksekliklerde ve farklı ebatlarda bulunan hedeflerden (potalardan) birer adet top geçirmeye çalışacaktır. Bu işlemlerden şu puanları alacaktır:
a. Top büyük (50X50cm) hedeften geçerse10 puan
b. Top orta (40X40cm) hedeften geçerse 20 puan
c. Top küçük (30X30cm) hedeften geçerse 30 puan
11. Yarışmanın tamamlanması için top birinci hedeften geçirilerek köprünün oluşturulması ve ikinci atış alanındaki üç hedeften de birer top geçirilmesi gerekmektedir.
12. Yarışmanın birinci bölümü tamamlanınca platformun sonundan bir levha çıkacak ve ikinci bölüm başlayacaktır.
İKİNCİ BÖLÜM
Şekil 6: Çizgi İzleyen Pistinin Ölçüleri
13. Platformun bittiği yerde bekleyen çizgi izleyen robot, bu levhanın algılanmasına bağlı olarak platformun başlangıcına doğru hareket edecektir.
14. Çizgi izleyen robotun başlangıç kısmına ulaşması 10 puan ile değerlendirilecektir ve kronometre durdurulacaktır.
15. Çizgi izleyen robot, çizilen yol dışına çıkması halinde; çıktığı yerden tekrar başlatılacak ve her çıkış için 5 saniye ceza verilecektir.
16. Puan eşitliği halinde ekiplerin yarışmayı bitirme süresi göz önüne alınacaktır.
17. Süre ve puan eşitliği halinde birinci bölümde yarışan robotlardan hafif olan kazanmış sayılacaktır.
18. Yarışmayı tamamlama süresi en fazla 10 dakikadır.
19. 16 top kullanıldığı halde hedeflerden geçiş sağlanmamışsa süre durdurularak yarışma sonlandırılır. Yarışma süresi 10 dakika olarak sabitlenir. Eğer yarışma tamamlanamamışsa yarışmacının süre bitimine kadar aldığı puan geçerlidir.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Yarışma Parkurları
Ø Zemin beyaz MDF Lamdan yapılacaktır.
Ø Yarışılacak zemin yerden 40 cm yüksekliğinde olacaktır.
Ø Çizgi izleyen robot için kullanılacak zemin çizgi izleyen robot yarışmasında kullanılacak zeminle aynı özelliktedir.
Birinci Robot
Ø Birinci Robot, başlangıç ölçüleri en fazla (En 80 cm x Boy 80 cm x Yükseklik 100 cm) olacak, ağırlığı 75kg’ı geçmeyecek şekilde tasarlanmalıdır. Yarışma başladıktan sonra yükseklik değişebilir. (Robotun başlangıç yüksekliği en fazla 100 cm olacaktır. Eğer değişiklik yapılacaksa robotun yarışma anındaki yüksekliği en fazla 140 cm olabilir).
Ø Birinci bölümdeki robota yapılan her müdahale için 10 saniye ceza verilir.
Ø Birinci Robot kablolu veya kablosuz kontrol edilebilir. Robotlara dışarıdan hava ve enerji yardımı yapılamaz.
Ø Yarışma esnasında robotu kullanan kişi yükleme alanı dışında robotun top atış mekanizmasına herhangi bir müdahalede bulunamaz.
İkinci Robot
Ø İkinci bölümdeki çizgi izleyen robot otonom olacaktır ve ilk hareketini birinci bölüm tamamlanınca platformdan çıkan levhanın algılanması ile sağlayacaktır. Levha 10 cm yüksekliğinde, 35 cm uzunluğunda, iç yüzeyi siyah kaplı olacaktır.
Ø İkinci Robot en fazla 40 cm uzunluğunda ve 20 cm genişliğinde olacaktır.
Atış Topları
Ø Yarışmacılara yarışma süresi boyunca kullanmak üzere toplam 16 adet top verilir.
Ø Toplar standart tenis topu olacaktır.
Ø Bir robot en fazla 4 adet top taşıyabilir.
Ø Robota top yükleme işlemi yarışmacı tarafından yarışma platformu başlangıcındaki yükleme alanında yapılır.
TEMALI YARIŞMA PUANLAMASI
Birinci robotun köprüye varışı 10 puan
Köprünün oluşması için atılan topun birinci hedeften geçmesi 10 puan
Birinci robotun köprünün üzerinden geçip atış alanına gelişi 10 puan
Topun büyük hedeften geçmesi 10 puan
Topun orta (40 cm X 40 cm) hedeften geçmesi 20 puan
Topun küçük (30 cm X 30 cm) hedeften geçmesi 30 puan
Çizgi izleyen robotun yarışma başlangıç kısmına ulaşması 10 puan
TOPLAM 100 puan