Kübik Denklemler Ve Sihirli Prizmalar
Bu projede öncelikle çarpanlara ayırmayı daha rahat ve somut bir şekilde yapmayı denedik. Bunun için de daha önce oluşturulmuş olan modelleri daha da geliştirmeyi planladık. Daha önce 2.derece denklemlerin çarpanlarının somut bir şekilde oluşturulmasından yola çıkarak bu sefer de 3.derece denklemleri 3. boyuta taşımayı planladık. Bunun için de tahta prizmalardan faydalandık.
3. dereceden denklemlerin bu şekilde ayrılmasından sonra kapsamı konusunda da bir çalışma gerçekleştirdik. Tamsayılar için gayet uygun olduğunu rasyonel sayılar için de çalışılabilir olduğunu da gördük. Ancak şimdilik yalnız tamsayılar için geçerli kılabildik. Tamsayılar için de Milli Eğitim’in öngörmüş olduğu sarı ve siyah renklere boyadık. Daha sonra da çeşitli denklemler yazarak bunlar üzerinde çalıştık. İlk olarak parçalar üzerinden denklemleri oluştururken daha sonra verilen denklemden de bu çarpanlara ayırma yöntemini kullanabileceğimizi öğrendik. Daha çok alıştırma yaparak katsayısı tamsayı olan denklemler üzerindeki hakimiyet güçlendirildi. Artık daha karışık denklemler üzerinde de yoğunlaşabildik. Aynı işlemleri – ‘li denklemler üzerinde de çalıştık.
Ancak yaptığımız çalışmada tahtanın dezavantajları da proje çalışmasında bize zorluk yaşattı. Tahta kesimindeki bazı pürüzler geometrik şekilleri oluştururken zorlanmamıza sebep oldu. Bundan sonraki proje basamaklarında da bize tecrübe kazandırmış oldu. Ayrıca ilk başvurudaki fotoğrafçılarının da yeterli olmadığını görüp stüdyoda daha profesyonel bir şekilde çektirdik. Bundan sonraki aşamalarda da rasyonel sayılar üzerinde de çalışarak proje kapsamını daha da genişletmeye çalışacağız. Projemizin temel hedeflerinden biri olan somutlaştırma ve matematiği zevkli kılmayı sürdürme çabamız devam edecektir.
Hazırlayan Öğrenci/ler : Zeki BEŞİR / Sinan BAYRAK
Danışman Öğretmen/ler : Zekeriya ASLANTÜRK