Köprü Ve Viyadüklerin Alttan Yalıtım Sağlanarak,Köprü Yüzeyinde Gerçekleşen Konveksiyon Akımından Kaynaklanan Etkileri Azaltmak
Köprü ve viyadükler konveksiyon etkisiyle normal yollara göre daha soğuk hatta buzlu olmaktadır. Gece meydana gelen ani don olayları normal yollarda pek hissedilmez, ancak köprü ve viyadüklerin donarak kayganlaşmasına sebep olabilmektedirler. Bu durumu fark edemeyen sürücüler normal yolda giderken köprü ve viyadüklere girdiklerinde donmuş bir yolla karşılaşmaktadır. Sürücülerin dikkatsiz olmaları nedeni ile pek çok trafik kazasına sebep olmaktadır.
Devlet karayolları ve yerel yönetimler çeşitli solüsyonlar ve tuz kullanarak don olayı ile mücadele etmektedirler. Bu yöntemlerin hem maliyeti yüksek hem de asfalta zarar vermektedirler. Ayrıca ani gerçekleşen don olaylarında normal yollarda buzlanma olmadığından müdahalede geç kalınabilmektedir.
Amacımız köprü ve viyadüklerdeki konveksiyon olayını engelleyerek, köprü ve viyadüklerin ısısını da normal yollara yakın sıcaklıkta tutabilmektir. Bunun için uygulanan yöntem aşağıdaki gibi özetlenebilir.
1.Köprü/viyadük modelleri tüm modeller için aynı boyutlarda alçı kalıplar kullanılarak üretildi. 6 model üretildi. Birinci modelde (a) hiç yalıtım uygulanmadı. Yalıtımı sağlamak için köpük, sıkıştırılmış köpük ve alüminyum folyo ile kaplı yalıtım malzemesi kullanıldı. Modeller tüm alt yüzey yalıtımı sağlamak amacıyla (b) köpük, (c) köpük, (d) sıkıştırılmış köpük, (e) sıkıştırılmış köpük, (f) alüminyum folyo kaplı yalıtım malzemeleri ile yalıtıldı.
2.Konveksiyon akımını sağlayacak ortam buzdolabı buzluğu olarak seçildi. Buzluk sıcaklığı yaklaşık -18 0C olacak şekilde yaklaşık 20 0C ortamda bulunan modeller buzluğa yerleştirildi. 5dk aralıklarla sıcaklık değişimleri elde edildi. Sıcaklık –zaman değişimleri kullanılan malzeme türüne göre grafiğe geçirildi. En iyi yalıtımı sağlayan malzeme tespit edilmeye çalışıldı.
3. Ayrıca kullanılan malzemelerin maliyetleri hesaplanarak en uygun yalıtım malzemesi seçilmeye çalışıldı.
Bu yalıtım köprü ve viyadüklere uygulandığında iş gücü, zaman ve maliyete önemli ölçüde tasarruf edilecektir.
Hazırlayan Öğrenci/ler : Gökhan ÇAKIR / Didem KILIÇ
Danışman Öğretmen/ler : Dr.E.Esra TİFTİKÇİ