Hedefli Yaşamak

Hayali bir yapılacaklar listesinin ötesinde sizin ihtiyaç, beklenti ve tutkularınıza yönelik bir hedefler listesi oluşturmanızın vakti geldi. 

Şimdi bir sonraki ay için kendinize bir hedef koyun. Ör Çocuk Esirgeme Kurumu için 300 YTL bulmak, 50 adet fidan dikmek, en az 3 kişiye yardımda bulunmak gibi faydalı hedefler olabileceği gibi Beyoğlu’nu kimseye değmeden 10 dakikada boydan boya geçmek, en az 3 kitap bitirmek gibi çeşitli hedefleri kendileri için belirlemelerini ve bunları gerçekleştirmelerini söylüyorum.

 

Hedeflerle yaşamayı ve hedeflere doğru yollardan başarıyla ulaşmayı ne kadar erken öğrenirlerse iş yaşamında o kadar çabuk başarılı olabileceklerini anlatmaya çalışıyorum.

Hatta zor hedeflerde konabilir; Başbakan ile tanışmak, bir turiste tavla öğretmek, 10 dakikada zor bir Sudoku’yu(sadece 16 sayı verilmiş) çözmek vb.

Böylelikle hem kendi kapasitelerini sınamış hem yapabilirliklerini zaman içinde geliştireceklerini fakat bunun için aynı zamanda kendileri ile ilgili ölçümlemeleri yapmaları gerektiğinin altını çizmeye çalışıyorum.

Kişisel gelişim hedefler koymak yukarıda bahsettiğim kadar kolay değil tabiî ki. Hem hedef koymak hem de o hedefi gerçekleştirmek zordur. Hedeflerinize erişmek için akıllı stratejiler üretmek zorunda kalırsınız ve hatta birden fazla alternatif stratejiye ihtiyacınız olur çoğu zaman.

Öneriler;

1- Spesifik hedefler koyun, muğlak ve belirsiz hedeflerden kaçının. Örneğin daha fazla spor yapmayı istemek yetmez daha sayısallaştırılmış “her sabah 10 dk. daha fazla yürüyeceğim” gibi hedefler koymak gerekir.

2- Nasılsa yaparım diye planlarınızı sallamayın hemen planlayın. Hedef koyduktan sonraki ilk adım planınızı yapmak olmalıdır. Hatta hem A hem de B planınızı hazırlamalısınız.

3- Mutlaka yazın ve kendinize bir gerçekleştirme tarihi verin. Kendinize tarihsel bir sınırlama getirmek isteklerinizin hedeflere dönüşmesi anlamına gelecektir. Yazmak ise hedefinize odaklanmanıza ve ona tabi olmanıza yardımcı olacaktır.

4- Ufaktan başlayıp büyük hedeflere doğru gitmekte fayda var. Büyük hedefler sizde hayal kırıklıklarına yol açabilir. Ayrıca tek tek ilerlemeye çalışın. Birden fazla hedef altında kendi kendinizi boğmayın. Önce gelecek 2 hafta için küçük hedefler koyun sonra süreyi ve hedeflerinizi yavaş yavaş büyütün.

5- Mükemmelik amacınız olmasın kendinize hata payı bırakın. Israr ve inat önemli özelliklerdir. Fakat ilk defasında ya da her defasında başarılı olamayacağınızı kabullenmeniz gerekiyor.

6- Hedeflerinize doğru ilerleyişinizi izleyin. Düzeltmeniz yada yeniden düşünmeniz gereken noktaları atlamayın. İnsan hafızası seçicidir. Bu yüzden atlamamanız gereken şeyleri bir liste haline getirmenizde fayda vardır.

7- Başlarınızı ödüllendirin ama hatanızda kendinizi cezalandırmayın. Zaten etrafımız yeterince negatif enerji ile dolu iken kendi başarısızlıklarınızı kendinizi demotive etmek için kullanmamanızda fayda var. Çoğu zaman hedefe ulaşmaktansa doğru yolda ilerliyor olmanız bile çok şey ifade edecektir. Bardağın dolu tarafını lütfen atlamayın. Bir adım geri atsanız bile iki adım ileri atacağınızı bilin.

8- her şeyi yalnız başınıza başaramazsınız. Destek istemekten çekinmeyin ve korkmayın. Gerek kişisel gerekse iş ile ilgili hedeflerinizde doğru kişilerden destek istemeyi unutmayın. Size destek verecek bir kişi hem motivasyonunuzu hem de enerjinizi hem de kendinize güveninizi artıracaktır. Leo Buscaglia’nın dediği gibi “Bizler birer kanadı olan melekleriz ve ancak birbirimize sarılarak uçabiliriz”

Eğer yukarıdakileri yapmaya başlarsanız kendinizi izlemeyi atlamayın. Nerede olduğunuzu, hedefinize ne kadar yaklaştığınızı izleyin. Kendi kendinizin performansını izleyin. Küçük hedeflerinizi büyük hedefinizle birlikte düşünerek büyük resme doğru ilerleyin.

kaynak: www.savassakar.com